Cart

2018 Zártkert: gyümölcsös kategória 1. helyezett

A Nagykanizsa vonzáskörzetéhez tartozó Mórichelyi szőlőhegyen található Farkas József és neje hegyi birtoka. Az elmúlt évek bajcsai kertművelőinek eredményes szereplése valamint ismerőseinek ajánlása alapján Farkas József idén először jelentkezett a versenyre.

A birtok nyugati lefutású domboldala kedvez mind a szőlő- mind pedig a gyümölcstermesztésnek. A birtokhoz, családon belüli tulajdonosváltással jutottak Farkasék, idős rokonaik megelégedésére cserélt gazdát a terület.

Farkasék a birtok megvásárlása után a régi, főleg direkttermő fajtákból álló (Noah, Delaware), bakművelésű szőlőtől megváltak. A pince melletti hangulatos, egyenes területre többféle szilvafajtát - a muskotályos Althann ringlótól a hagyományos fajtákig – telepítettek.

A domboldal magasabban lévő részén kapott helyet az új szőlő, mely már magasművelésű. A telepített fajták korszerűek, mint pl. az Oporto, Zweigelt. Sok csemege fajtát is ültettek pl. Csaba gyöngye, Szőlőskertek királynője, vagy a Néró.

 Farkasék a csemegefajták kiválasztásakor figyeltek az érési idő széthúzására, fontos szempont volt, hogy folyamatosan legyen fogyasztható, friss csemegeszőlő. A birtok oldalmezsgyéi közelében tüskenélküli szeder terem, melyről Farkas úr és felesége Lenke csak az utóbbi években tudták meg, hogy milyen egészséges a gyümölcse.

A szőlőtől nyugatra kezdődik a gyümölcsös, benne alma, körte, kajszi, őszibarack és szilvafákkal. Az almástermésűek között vannak nyári és téli fajták is. A téli almafajták gyümölcsét - kisebb veszteséggel - következő tavaszig is el tudják tartani. Az idei almatermés szépnek ígérkezik, Farkasék a közeli Fityeházon terveznek almalét préseltetni a termés egy részéből.

A birtokon régebben veteményes is volt, de az erős vadkár, valamint a rendszeres terménylopás miatt azt felszámolták, ma már csak a bajcsai családi házuk kertjében foglalkoznak zöldségtermesztéssel. (Farkas József és neje normál kategóriában is jelentkezett a versenyre, kertjük a városi versenyben 3. helyezést ért el)

A birtokon élő növények fejlődését 7 m3-es vízgyűjtő ciszterna szolgálja. Farkas úr tapasztalata alapján állítja, öntözésre az esővíz mindennél jobb. A közeli „vadregényes” terület állatai sajnos kifejezetten kedvelik a gyümölcsfák és szőlőtőkék zsenge hajtásait. Nehéz az őzek, szarvasok, nyulak elleni védekezés, a törzseket beburkolással jó eredménnyel, a friss hajtásokat már kevésbé lehet megvédeni.

Farkas úr hegyi birtokán nagy hangsúlyt fektet a gyümölcs- és szőlőoltványok szakszerű elültetésére. Talajelőkészítésként minimum 80x80x80 cm-es gödröt készít. Teljes forgatással, megfelelő mennyiségű marhatrágya hozzáadásával teszi alkalmassá a talajt az ültetéshez. Ültetéskor figyel az oltvány helyzetére, fontos, hogy a növény ne kerüljön túl mélyre.

Az oltvány elültetéskor minimum 10 l esővizet kap. Tapasztalata szerint az ezzel a módszerrel elültetett oltványok gyökérzetének pár évig kényelmes helye van a talajban, könnyebben és jobban fejlődnek, mint más társaik.

Mint minden kertművelőnél, Farkaséknál is felmerült már a kérdés, megéri-e a sok fáradozás, sokszor bosszúság, nem lenne-e egyszerűbb üzletben vásárolni? Amikor a barátokkal, kollégákkal összejövetelt szerveznek a jó levegőn, bográcsban főznek, grilleznek, jókat beszélgetnek akkor egyértelmű a válasz, igen.

A másik érv, ami a kertművelés mellett szól, a saját termelésű, egészséges gyümölcs értéke. Nagy kincs, ha az ember a saját, tudatos munkájának eredményét láthatja, fogyaszthatja.

A betakarítás minden kertészkedő életében a legszebb pillanat. Farkasék gyümölcseinek nagy része frissen kerül az asztalra, de mivel a fák teremnek bőven, jut elajándékozásra és feldolgozásra is. Sok gyümölcs kerül a fagyasztóba, de kompót, szörp és lekvár is készül. A csemegeszőlő frissen fogy el, a borszőlő fajtákból finom, a barátok által is kedvelt bor készül.

 Farkas úr és neje Lenke különös kisugárzással bíró kedves pár, jelenlétükben mi is feltöltődtünk.

A látottak és leírtak alapján Farkas József gyümölcsöskertje 2018-ban méltó kategóriájában az országos díjra, a zsűri nemcsak a kertet, hanem a kertművelő hozzáállását, elhivatottságát is példaértékűnek tartja minden magyar kertművelő számára.

2021. június 15. kedd
Jolán, Vid
A Nap kel 04:56-kor,
nyugszik 20:48-kor.